Lorenzo / Jízda veteránů

Lorenzo

Jízda veteránů / Vintage Rides

Výstava potrvá do 9. září 2023 a bude otevřena vždy od úterý do soboty mezi 14. a 19. hodinou. Galerii najdete v Dittrichově ulici v Praze 2 u kostela sv. Václava na Zderaze.

Činnost galerie Art brut Praha v roce 2023 podporují: Ministerstvo kultury České republiky, městská část Praha 2, PRE a Kolektory Praha, a. s.

www.artbrutpraha.cz

LORENZO

Lorenzo (1989), který se také představuje biřmovacím jménem Vavřinec Šipr, není mezi autory tzv. outsider artu rozhodně sám, koho neodolatelně upoutal svět tramvají, vlaků a autobusů. Představují pro něj řád, kterému dobře rozumí. Zná podrobně jejich historii, umí je přesně až encyklopedicky pojmenovávat, pamatuje si jejich trasy.
S podobně pevným řádem ale spojuje i svoje malování, tuby olejových barev mívá přesně vyrovnané a tvoří s velkou obezřetností, dokonce až něžností. Svoje tramvajové soupravy zachycuje jako něco živoucího, co se důvěrně propojuje se s krajinou, oblohou, lidskými příbytky. A také s autorovým vlastním tělem, protože díky barvám na textil si může malovat dopravní prostředky i na své oblečení nebo boty.
Je to svět, ve kterém se neokázale projevuje i Lorenzova hluboká náboženská víra, chránící svět před chaosem a odcizeností. V poslední době se věnuje tvorbě linorytů, které si i sám vícebarevně tiskne. V roce 2023 proběhla jeho samostatná výstava v pražské kavárně Ka Sha fé.